Не сваріть дитину

Не сваріть дитину

Багатьом знайомі історії, коли поведінка дитини різко та безпідставно, часом до невпізнання, міняється в гіршу сторону. Проступки виходять за рамки стали за роки рідними і звичними пустощів. Тихоня, досі грав у малорухомі спокійні творчі ігри, цілими днями гасає як заводний, перевтілюється в казкових персонажів, перестає відгукуватися на ім’я, придумує собі новий світ і живе в ньому. Відмінник, який встигає по багатьом предметам, раптово втрачає інтерес до школи, прогулює заняття, стає неохайний, грубий. Старанний оптиміст-підліток втягується в компанії «важких» однолітків, захоплюється новими віяннями сучасної юнацької субкультури.

Турботливі батьки, для яких будь-які зміни, що відбуваються з дитиною, не залишаються непоміченими, намагаються відновити гармонію внутрішнього світу дитини. На жаль, часто допомога батьків зводиться лише до виховним заходам – «пряника» чи «батога», спробам встановлення повного контролю над життям дитини. Якщо це не приносить належного результату, внутрішньосімейний конфлікт наростає, в нього втягуються всі члени сім’ї. Клубок проблем стає таким, що розплутати його по силі лише фахівцеві. Але батьки не завжди звертаються за допомогою, пояснюючи поведінку дитини «жахливим характером», «дурачеством», бажанням «пограти на нервах».

Для початку визначимося, що ми ведемо з вами мова про виражених, грубих і тривалих порушення в поведінці, а не одиничних примхи, «свята неслухняності», дитячому упертості й гуморі, тобто ситуаціях, з якими стикаються всі батьки.

Потрібно засвоїти, що з однієї сторони дитина цілком самостійна особистість, що має свої права, бажання, потреби. З іншого, він – не дорослий в мініатюрі! Не обов’язково нестерпну поведінку дитини означає, що він діє «зло», навмисно ставить себе тираном родини або прагне будь-якою ціною довести батьків до «білого жару».

Причини, що призводять до порушень в поведінці дитини дуже великі. Неправильні підходи у вихованні, завищений рівень вимог, надмірне навчальне навантаження, прагнення до самоствердження і компенсації комплексів, – хіба одні наші діти у відповіді за все це? Діти тонко відчувають атмосферу всередині сім’ї і подібним чином реагують на конфлікти батьків. У більш серйозних випадках під маскою нестерпного поведінки ховаються відхилення від нормального психологічного розвитку або психічні захворювання (наприклад, під фасадом конфліктності, агресивності, зміну рис характеру підлітка цілком можливо ховаються депресивні розлади). Спадкові фактори (а характер успадковується від батьків), важка вагітність, порушення розвитку на першому році життя служать фундаментом для появи проблем у старшому віці.

Дитячі психологи і психіатри ставляться до зовнішніх, раптовим, безпричинним, дивним з точки зору фахівця змін у поведінці як до симптомів, вершині айсберга, під якою може ховатися серйозна патологія. Якщо в поєднанні з проблемами поведінки є гіперактивність, втрата раніше набутих навичок, енурез, страхи, патологічні звички, фантазування з ігровим перевтіленням, відходи з будинку і схильність до бродяжництва, агресивність, то слід проконсультувати дитину в спеціаліста.

Для дитячого віку характерно, що порушення, викликані різними причинами, проявляються практично однаково. Насамперед це помітно в поведінці. У дошкільному віці це підвищене занепокоєння, заїкання, розлади сну, апетиту. У дошкільнят і учнів молодших класів частіше зустрічаються страхи, підвищена збудливість, снохождение і сноговоріння, ігрове перевтілення, втрата контактів з однолітками.

На жаль, дані офіційної статистики психічного здоров’я наших дітей звучать жахливо. Вже у віці до 3-х років 9,6% дітей мають явну психічну патологію. Серед дошкільнят лише у 45% дітей відсутні ознаки порушення психологічного розвитку. А серед школярів старших класів поширеність порушень у психічній сфері досягає 70-80%. 48 % юнаків визнаються не придатними до служби в армії, серед них чверть (!) з психічної патології.

Ми повинні з вами розуміти, що сьогоднішні діти – це завтрашні дорослі. Визначити, що є причиною грубого порушення поведінки у дітей та підлітків може лише фахівець. Він точно скаже, де лежить корінь проблеми, дасть кваліфіковані поради, а в разі необхідності надасть терапевтичну допомогу.

Багато відкладають консультацію, вважаючи, що дитячі психотерапевти лікують виключно лікарськими препаратами, а робота з психологом виявиться непотрібною або не принесе очікуваного результату. В більшості випадків ситуація може бути виправлена в найкоротші терміни величезним арсеналом нелікарських засобів: це численні методики індивідуальної та сімейної психотерапії, пошук і усунення факторів, що викликають порушення, лікувально-оздоровчі та фізкультурні заходи з нормалізацією режимних моментів, гомеопатія і багато іншого.

Коли у дитини болить зуб, батьки біжать до стоматолога, коли дитина кашляє і чхає – до терапевта. При психологічних ж проблеми, важкої внутрішньородинної ситуації, звернення за допомогою, як показує практика, відкладається. Безумовно, виною тому недолік соціальної реклами та загального рівня знань у сферах психічного здоров’я. Психологічні і психотерапевтичні служби в Росії, особливо в таких великих містах, як Москва і Санкт-Петербург, розвинені досить добре. Вони представлені диспансерами, консультативними центрами, психотерапевтичними поліклініками, нарешті, кваліфікованими практикуючими лікарями.

Так може, перш ніж лаяти дитину і з завзятістю його перевиховати, варто задатися питанням, а чому дитина погано себе веде?