Дискусійний післясмак ХХ радіодиктанту національної єдности

Словесники Шклівської ЗОШ І – ІІІ ступенів імені Мар᾽яна Корчака і найбільш активні учасники щорічного радіодиктанту зібрались, щоб проаналізувати свої цьогорічні роботи, виявити помилки й потішитися успіхами. Адже 11 листопада Національна телерадіокомпанія оприлюднила текст радіодиктанту. Тоді ж – посипались суперечливі думки щодо деяких орфограм, пунктограм, загалом національного духу тексту.

Ми ознайомилися з аргументами автора численних посібників з української мови О. Авраменка, який мав свої зауваги до диктанту. Прислухались до думки І. Малковича про мотивацію вибору саме цього тексту радіодиктанту. Як гарно, коли списи ламаються довкола важливих болючих проблем і при цьому ніхто з «дуелянтів» не зазіхає на гідність один одного. Істина ж, за словами І. Багряного, ніколи не буває з усіма…

Кожен з нас втішений можливістю ще раз і ще раз бути співрозмовниками, хоч і віртуальними, з людьми, що є взірцями мовної досконалости сучасности. Переконалися, що незважаючи на суперечливий післясмак всеукраїнського диктанту, ця акція є потрібною й важливою. Свою об’єднувальну роль радіодиктант виконав точно. Бо ж усі небайдужі до справ філологічних згуртувались вчергове, щоб переконатися: усе велике й величаве не може бути однозначним.

З нетерпінням чекаємо наступних акцій, метою яких є активізація суспільної думки щодо проблем рідної мови.