Мова – це душа народу

Українська мова наче прекрасна квітка у весняному саду. Хто тільки не був закоханий у неї.

9 листопада уся прогресивна громадськість відзначила День української писемності та мови. В. Сосюра писав: “Мова – це душа народу, а народ без мови – не народ”. З нагоди цього свята учні 3-В, 6-А, 9-Б, 9-В, 10 – А класів разом з класними керівниками підготували вітальні відопрезентації.

Учителька української мови та літератури Шавало О. Б. організувала фотоквест у 9-В класі, надіславши завдання у Google classroom, на які потрібно було відповісти світлинами!

Учні 8-В класу разом з класним керівником Козак М.І. долучилися до святкування Дня української писемності та мови, створивши відеопроєкт «Мова- це духовності одвічного основа».

Словами Ірини Мельничук було розпочато і завершено дійство. Діти згадали про Нестора-Літописця, в честь якого відзначають це свято, про Кирила та Мефодія, які першими уклали алфавіт, про І. Котляревського і Т. Шевченка, чиї слова надихають наших захисників до боротьби.

Говорили про красу і багатство рідної мови, що треба дбати про її чистоту. Поділилися своїми думками,про кого і про що вони хочуть говорити українською. Запевнили, що люблять рідну мову і будуть вивчати її.

Діти емоційно декламували поезії українських митців, інсценізували уривок з п‘єси І.Кочерги “Ярослав Мудрий”.

«А деколи дім здатен уміститись до розмірів валізи. Всі ми тепер, мов ті равлики, знаємо ціну великих переселень»,– звучать слова радіодиктанту з вуст Ади Роговцевої. Радіодиктант – 2022 відбувся. Писали, плакали, співпереживали…

Висока активність наших учнів у різних заходах показує їх небайдужість до найдорожчого національного скарбу – МОВИ.