Голодомор 1932 продовжується геноцидом 2022

Цьогорічний День пам’яті жертв голодоморів пройшов не тільки під знаком жалоби за невинно убієнними голодом у  1921- 1922, 1932-1933, 1946-1947 роках. Здобувачі освіти та учителі ще провели глибокі паралелі зі сучасними подіями в Україні, вказуючи на аналогічність мотивації дій ворога тоді і тепер.

Класні керівники разом з учнями  під час виховних годин аналізували причини голодоморів, досліджували аудіо- та відеоматеріали на цю тему.

Сьогодні  інтернетресурси дозволяють почути спогади очевидців, передивитись світлини, що фіксують жахіття цих подій. Учителі історії, класні керівники надали дітям активні посилання на таку інформацію. Тому здобувачі освіти могли ще у родинному колі популяризувати знання про сумні сторінки української історії .

У кожній школярській та учительській сім’ї запалали свічки пам’яті на знак вшанування жертв голодоморів.

Окрім виховних годин, було проведено інші змістовні заходи в пам’ять сумних подій.

М. Нижанківська з учнями 6 – А класу підготувавала поетичний марафон “Пам’ять – ланцюжок з минулого в сьогодення”. Учні декламували щемливі вірші, запалювали свічки, запевнювали, щоб таке лихо не повторилось.

Здобувачі освіти 4 – Б класу з ініціативи класного керівника Л. Семусь відвідали майстер-клас ” Незабудки пам’яті” у селищній бібліотеці. Такий захід для молодших вихованців був не тільки пізнавальним, а й цікавим.

          Учні 5-В, 7-Б, 8-Б класів з учителем Н. Фітель провели відеореквієм “Голодомор 1932 продовжується геноцидом 2022”. У роботі акцентували увагу на нинішніх актах геноциду з боку ворога. Діти стверджували, що підпал полів, вивезення зерна, підриви елеваторів – це сучасні прийоми голодомору.

Педагог-організатор Н. Лозинська ініціювала захід-реквієм “Не згасни, свічко пам’яті”. У тиші запалених свічок виготовили незабудки пам’яті, помолились, послухали драматичні поетичні рядки.

Помолімось, пом’янімо, пам’ятаймо!

Неоплаканим, невідспіваним, похованим у спільних могильниках, похованим без труни й молитви, позбавлених могил і шани, присвячені хвилини нашого вшанування.