Зупинимо булінг разом!

Якщо ти байдужий до страждань інших, ти не заслуговуєш називатися людиною.
Сааді

В наш час, нажаль, надзвичайно загострилася проблема насильства, жорстокості та довготривалих агресивних проявів у міжособистісних стосунках підлітків, здійснюваних самими дітьми одне до одного.

Стало поширеним поняття «булінг» – (від англ. bully-хуліган, задирака, грубіян, «to bully»- задиратися, знущатися) – тривалий процес свідомого жорстокого ставлення, агресивної поведінки, щоб заподіяти шкоду, викликати страх, тривогу, або ж створти негативне середовище для людини.

Булінг – явище негативне і глобальне, його розповсюдження впродовж останніх років визнано в освітній практиці та є соціальною проблемою. Тому дуже важливо, щоб здобувачі освіти, їх батьки та вчителі були проінформовані про булінг, його ознаки, наслідки та шляхи реагування, а головне, як його уникнути.

Насилля у закладі освіти — негативне й неприпустиме явище, яке потребує негайного ре¬агування з боку педагогів і батьків, а також розроблених, ефективних стратегій, спрямованих на його запобігання та подо¬лання. Основне завдання сучасного закладу освіти – створення нового освітнього простору, головними засадами якого є безпечне навчальне середовище, а також забезпечення прав, свобод та інтересів дітей, оскільки жорстоке ставлення до дитини неминуче призводить до низки руйнівних наслідків.

З метою забезпечення прав, свобод та інтересів молоді, формування у здобувачів освіти здатності протистояти булінгу, навичок ненасильницької поведінки, побудови конструктивного діалогу, створення особистої мирної стратегії поведінки в конфлікті, запобігання насильству в учнівському середовищі у Шклівському ЗЗСО I-III ступенів ім. М. Корчака у I семестрі 2022-2023н.р було проведено ряд просвітницько-профілактичних заходів.

Тиждень толерантності та акцію «16 днів проти насильства» в рамках яких для здобувачів освіти початкової школи практичний психолог Сенюта М.М. провела бесіду-міркування «Толерантна людина- це…», класними керівниками 1- 4 класів проведено бесіди на теми: «Вчимося бути добрими людьми», «Як зберегти дружбу», «Правила безпечної поведінки».

Діти «подорожували» стежинами доброти, виконуючи різні завдання, зайвий раз переконалися, що добре слово, щира усмішка і хоча б краплинка тепла мають дуже велику силу і якщо кожна людина проявить хоча б крихітку доброти, то у нас все буде добре.

Із здобувачами освіти 7-8 класів практичний психолог Сенюта М.М. провела психологічну годину « Мій улюблений світ без насильства», для здобувачів 10-11 класів тренінг «Як не стати учасником булінгу», лекторій для батьків здобувачів освіти 5-6 класів « Поговоримо про булінг та кібербулінг», «Безпечна поведінка дітей», круглий стіл для класних керівників « Безпечна школа. Маски булінгу», психологічний семінар для педагогів закладу «Розвиток навичок стійкості педагогів в умовах воєнного стану». Створено «Скриньку довіри» для повідомлень про випадки насильства, булінгу, проводяться консультації допомоги батькам із різних проблем родинного виховання.

Соціальний педагог Курчик І.В. із здобувачами освіти 1 класів провела інтегроване заняття з казкотерапії «Казка про дикобраза», проінформувала здобувачів освіти 5-8 класів про види булінгу їх ознаки і куди звернутися за допомогою «Булінг у шкільному середовищі. Правова допомога онлайн». Для педагогів закладу було проведено заняття з елементами арттерапії «Є особливі люди серед нас…». Поновила інформаційний стенд «Зупинимо булінг разом!»
Педагог-організатор Лозинська Н.С. з Учнівською Спільнотою провела тренінгове заняття «Дружба замість булінгу».

Класні керівники 9-11 класів провели години спілкування «Не давай булінгу шанс», ««Як уберегти себе від насильства», «Безпечна поведінка в інтернеті», переглянуто та обговорено тематичні відеоролики «Stop булінг», «Щоденник жертви булінгу».

На сайті закладу освіти для педагогів, батьків та здобувачів освіти розміщені корисні посилання для допомоги та підтримки в ситуаціях насильства, торгівлі людьми, складних життєвих обставинах та допомоги в разі кібербулінгу, гарячі телефонні лінії щодо булінгу та попередження дитячого насильства.

Також міститяться рекомендації для педагогів «Булінг в освітньому середовищі, шляхи його подолання», рекомендації для батьків «Як допомогти дітям, які стали жертвою булінгу», пам’ятки для здобувачів освіти «Дізнайся про свої права і обов’язки вже сьогодні», «Стоп булінг».

Нажаль, ми не можемо бути впевненими в тому, що нас ця проблема не торкнеться, але віримо, що тільки разом зможемо змінити наш світ на краще!