Звіт про роботу МК вчителів історії, правознавства..

Звіт про роботу МК вчителів історії, правознавства, громадянської освіти та зарубіжної літератури за І семестр.

У І семестрі 2023- 2024 навчальному році методична робота була спрямована на підвищення професійної майстерності і розвиток творчої ініціативи вчителів, впровадження ефективних технологій навчання і виховання; створення умов для формування ключових компетентностей учнів та професійної компетентності педагогів.

Перше засідання МК відбулося 05.09.2023р., на якому члени комісії:

а) затвердили план роботи МК на 2023-2024 н.р.;
б) ознайомилися з методичними рекомендаціями щодо викладання історії, правознавства, громадянської освіти та зарубіжної літ-ри;
в) погодили календарно-тематичне планування з історії, громадянської освіти, правознавства та зарубіжної літ-ри, а також індивідуальні плани з дітьми на екстернатній та сімейній формі навчання, гуртків, факультативів;
г) проаналізували оновлені навчальні програми, щодо вивчення історії, громадянської освіти, правознавства та зарубіжної літ-ри у НУШ 5кл ., 6-9кл. та 10-11 кл. на 2023 -2024 навчальний рік.

 

Друге засідання МК відбулося 30 листопада 2023 р .

Вчителі відвідали відкритий урок з історії України у 10-А класі. Тема «Утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Акт Злуки УНР та ЗУНР». Провела його – вчитель історії Цікалишин Л. М., яка у своїй роботі використала різні види навчальної діяльності, застосувавши мультимедійні засоби навчання.
Розповідь учителя під час вивчення нового матеріалу поєднувалася з бесідою по запитаннях до закріплення нового матеріалу. Попередньо діти підготували презентацію до уроку та повідомлення про видатних політичних діячів, які діяли на Західноукраїнських землях у цей період. На уроці, учні показали свої вміння: аналізувати та досліджувати історичні джерела. Діти переглянули документальний фільм «Акт Злуки УНР та ЗУНР», як все відбувалося насправді.

Показником пізнавальної активності й інтересу учнів до історії своєї батьківщини було розв’язання проблемного запитання в кінці уроку. Вони висловлювали власні судження до питання «Чи сприяла міжнародна ситуація утвердженню незалежності України?».
Члени МК відзначили, що урок був проведений на високому рівні, оцінивши майстерність викладача та зазначивши, що учні працювали активно і з цікавістю.

Також голова МК Цікалишин Л.М. проінформувала членів МК про переможців у І та ІІ етапах Всеукраїнських учнівських олімпіад із історії та правознавства. А вчитель історії та правознавства – Сенюта Я.І. розказала про свою роботу з обдарованими дітьми. «Проблеми і досягнення», назвавши велику кількість переможців олімпіад з історії та правознавства, які є кожного року, незважаючи на корона вірус чи війну.

Засідання пройшло цікаво і з користю.