Тиждень історії та правознавства

Одним із завдань сучасної шкільної історичної освіти є вміння учня орієнтуватись у величезному потоці інформації. Навчити цього лише на уроці історії чи права просто неможливо, тому доречно проводити в школі тижні історії(правознавства), які являють собою комплекс різноманітних форм позакласної роботи.

Плануючи заходи тижня історії та правознавства ми чітко сформулювали основні завдання тижня:

– активізація пізнавального інтересу учнів до історії та правознавства;
– розширення й поглиблення знань та умінь учнів з предмета;
– реалізація на практиці основних принципів особистісно – орієнтованого підходу до навчання;
– створення сприятливих умов для виявлення знань та вмінь учнів у нестандартних ігрових ситуаціях.

Досягти цього неможливо без відповідного організаційно-методичного забезпечення всього комплексу заходів предметного тижня, розроблення чітких стратегічних планів, прогнозування результатів роботи, неформального підбиття підсумків.

Тиждень історії та правознавства в нашій школі цього року проходив з 21.11 – 25.11.2022 р. відповідно до плану розробленого вчителями історії та правознавства.

Тиждень історії та правознавства розпочався 21 листопада, в Україні в цей день відзначали 9-ту річницю Революції Гідності. В цей день у нашій школі було проведено багато різних заходів:

Покладання квітів до пам’ятника Героїв Небесної сотні та вшанування загиблих воїнів хвилиною мовчання.

Учні нашої школи долучилися до флешмобу «Жовта стрічка», щоб підтримати українців, які чинять спротив на тимчасово окупованих територіях.

Учні 7-Б класу з кл. керівником Фітель Н,І., а також учні 8-А класу з керівником Никиль Б. М. провели тематичну годину спілкування біля пам’ятника Небесній сотні..

Учні 9-В класу з вчителем історії Цікалишин Л.М. провели онлайн – екскурс «Революція Гідності: сторінками історії», який ще раз нагадав нам з чого все почалося, за що боролися українці і продовжують боротися.

Учні 5-А класу з кл. керівником Чернецькою В.О. провели віршований флешмоб «Вінок любові до України сплету».

Класні керівники провели виховні години на тему «Революція Гідності – що про неї знають українські школярі?», « Революція Гідності: маємо пам’ятати Такі уроки патріотизму були проведені у 9- А класі, 8-В. та 8-Б класі кл. керівниками Шавало Н. Д, Козак М. І. та Капінас Н. Я.
22 листопада учні 10- Б класу з вчителем правознавства Сенютою Я. І. провели опитування серед учнів і вчителів нашої школи про дотримання прав дитини та людини учнями та вчителями нашої школи.

На основі цього здобувачі освіти створили презентацію, яку представили на уроці.
23 листопада Глова М. М., провів брейн – ринг серед учнів 5-х класів під назвою « Україна – сучасна».Команди виявили міцні знання з історії, учні не тільки знали програмовий матеріал, а й володіли додатковою інформацією, яку систематично опрацьовують самостійно.

Цього ж дня вчитель правознавства Сенюта Я. І. провела у 9-их класах вікторину «Мандри в світ правових приказок і прислів’їв народів світу»

24 листопада Глова М. М. провів у 10- Б класі конференцію «Українська революція поч. 20 ст. прорахунки та досягнення», на якій учні аналізували, співставляли, робили висновки, адаптували матеріал до сьогодення, наводили приклади з сучасної історії України.

Завершився тиждень історії та правознавства 25 листопада, коли українці вшановують пам’ять померлих від Голодомору. Епіграфом дня став вислів «Горить свіча і огортається журбою».

Цього дня на уроках історії та виховних годинах вчителі провели уроки – пам`яті «Україна пам`ятає». Учні 7 класів переглянули відеофільм «Голодний дух». 8-мі класи переглянули відеофільм «Червоне намисто», які дали змогу унаочнити жорстокі факти із життя українського народу у 1932-1933 роках.

В цей день була проведена виховна година у 9- В класі вчителем історії Цікалишин Л.М. на тему: “Трагічними сторінками історії. Голодомор 1932-1933 рр.”

Учні нашої школи взяли участь у загальнонаціональній акції «Запали свічку пам’яті», а саме 6-А клас разом з Нижанківською М.Р онлайн вшанували пам’ять безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей. Учнівська спільнота з допомогою педагога – організатора Лозинської Н.С. провела захід –реквієм «Не згасни, свічко-пам’яті» Учні 5-В, 7-Б,8- Б класів з вчителем укр. мови Фітель Н. І. продемонстрували свій відео-реквієм «Голодомор 1932- продовжується геноцидом 2022р.». Своїм виступом діти вкотре показали світові, що непоборене зло проростає новими більш цинічними бідами.

Учні 4 класу мали змогу побувати на майстер- класі у селищній бібліотеці «Незабудка пам’яті!». Маленькі українці розуміють, що мова не з чуток. Минуло майже століття, а Росія так само використовує зерно як зброю, вивозить його з України, бомбить наші поля, а також електростанції та хоче залишити українців без засобів до існування.

Всі ці заходи, які були проведені протягом тижня історії та правознавства виховують в дітей особистісні риси громадянина України, патріотизм, розвивають в дітей траурний етикет, дотримання традицій вшанування померлих і загиблих.